3 principes waarmee je koers houdt

Blog | 27-07-2020

Plannen Realiseren

De eerste weken van het jaar zitten er op. Ben je gestart met een plan? En lukt het die koers vast te houden? Hoe zorg je dat je vandaag dat doet wat nodig is om aan het eind van het jaar daar te zijn waar je ambieert te zijn?

 

Let op! De waan van de dag knaagt al vanaf dag 1 aan jouw plan …

 

Waarom plannen falen

Het Franklin Covey instituut ziet vier grote hindernissen in het realiseren van bedrijfsdoelen:

 1. Managers en Teams kennen de doelen niet.
 2. Managers en teams weten niet wat er nodig is om het doel te bereiken, kennen de kritieke activiteiten, de hefboomacties, niet.
 3. De beste voorspellers van resultaat (lead indicators) worden niet gemeten.
 4. Voortgang wordt niet frequent of onvoldoende besproken.

Je herkent ze vast. Hoe goed voorbereid ben jij om die valkuilen te vermijden?

 

Vandaag doen wat nodig is 

Die waan van de dag ligt voor ons allemaal op de loer. Je herkent het vast: je kunt het de hele dag heel druk hebben gehad, zonder ook maar een stap verder te zijn gekomen op het realiseren van jouw/jullie plan.

Die dagen hebben we natuurlijk allemaal. Maar wat als je heel veel van die dagen hebt? Dan werk je hard maar kom je nauwelijks dichter bij je doel. En op het moment dat je ziet dat je niet voldoende dichterbij jouw jaardoelen komt, is het vaak al te laat er nog echt iets te doen.

Hoe zorg je er nu voor dat je vandaag doet wat nodig is om uit te komen waar je ambieert?

De waan van de dag versla je met drie krachtige principes:

 1. Helderheid – Helderheid creëren op waar je aan het eind van de periode wil staan;
 2. Eigenaarschap – Actioneren wat daarvoor op korte termijn (dit kwartaal, deze maand, deze week, vandaag) gedaan moet worden;
 3. Ritme – Frequent bespreken wat er gelukt is, waar je staat, waar je hulp bij nodig hebt, wat er de komende periode gedaan moet worden.

 

1. Helderheid

Feit: Slechts 15% van de medewerkers kent de belangrijkste doelen.

Wat nu? Beperk jezelf. Twee tot drie sprekende ambities is meer dan genoeg. Zo mobiliseer je de kracht van focus.

Beschrijf de jaardoelen levendig. Wat zien en beleven klanten en medewerkers als je het doel realiseert?

Maak helder wat het vraagt om die dat levendige streefbeeld te bereiken: wat vraagt het aan dagelijkse resultaten (performance) en welke vernieuwingen of veranderingen vraagt het? Dagelijkse performance is goed te te monitoren met Key Performance Indicators (KPI’s). Voor het monitoren van vernieuwingen gebruik je een vorm van project management.

Haal de horizon naar je toe. Verklein jaardoelen tot kwartaaldoelen. Nodig teams uit die kwartaaldoelen te vertalen naar een teamplan. Nodig elk team uit met elkaar hun plan te vertalen in concrete activiteiten voor de komende weken.

Ben je toe aan het creëren van helderheid? Lees dit artikel over het maken van een mooi verhaal met jouw team: Maak een Picture of Success

 

2. Eigenaarschap

Feit: Meer dan 80% van de plannen is niet geactioneerd.

Het opbreken in kleine stappen en het toewijzen van eigenaren is essentieel. Houd hier het onderscheid tussen dagelijkse performance en vernieuwing/verandering vast.

Zorg dat de dagelijkse performance en de bijbehorende KPI’s eigenaren krijgen. Doe datzelfde voor de benodigde vernieuwing: benoem de initiatieven en wat ze op moeten leveren en geef ze een eigenaar.

Zo kom je tot de teamplannen. Maak zo’n plan meer dan een opsomming van korte termijn teamdoelen. Maak samenwerkingsgedrag onderdeel van de teamplannen. Daag teams uit afspraken te maken over het gedrag dat nodig is voor realisatie van de teamdoelen.

 

3. Ritme 

Feit: Teams besteden te weinig tijd aan het concreet bespreken van voortgang.

Breng daarom ritme in jouw organisatie met een hartslag, een permanente dialoog over Ambities, Gedrag en Voortgang.

Maak de bedrijfsdoelen, teamplannen en de voortgang zichtbaar voor iedere medewerker. Help iedere individuele medewerker zijn bijdrage aan het geheel zichtbaar te maken.

Hoe?

Zorg dat iedereen minstens:

 • Elk kwartaal hoort over de voortgang van de organisatie, over de dagelijkse performance (KPI’s) én over de initiatieven;
 • Maandelijks met elkaar spreekt over voortgang van hun team(s);
 • Wekelijks “incheckt” met hun team over hun eigen bijdrage;
 • Dagelijks zelf ziet waar ze staan.

In crisis of permanent verspreid werkend? Verhoog bovenstaande freqeuenties.

Maandelijks nieuws ontvangen?