Van 2 dagen op de hei – naar elke dag dichterbij

Blog | 27-07-2020

De jaarlijkse management tweedaagse

Je hebt de jaarlijkse management 2-daagse achter de rug. Het was goed!

In een ontspannen sfeer spraken jullie over de ambities voor volgend jaar. De richting is duidelijk. De jaardoelen staan in een prachtige presentatie.

Terug op kantoor ga je gelijk aan de slag. Je klimt op de zeepkist. Je vertelt iedereen waarom het zo belangrijk is dat de strategie gerealiseerd wordt. Je start projecten. Collega’s gaan de eerste weken mee in jouw enthousiasme.

Je ziet dat de eerste resultaten geboekt worden.

 

Het jaarplan verandert langzaam in een sprookje

Maar na een paar maanden hoor de eerste twijfels bij collegae: “Dit is wel heel ambitieus. We hebben het al zo druk, laten we ons werk gewoon goed doen. Het is toch geen ramp als we niet alle doelen halen?”
Medewerkers worstelen met de vertaling van doelen naar hun dagelijkse werk: “Ik heb geen idee wat er nu precies van mij verwacht wordt en er ligt al zoveel werk te wachten.”

Veranderprojecten vertragen en het kost steeds meer energie om resultaat te boeken. Je verliest momentum.

Zo lijkt het jaarplan binnen een paar maanden in een sprookje te veranderen. Een leuk verhaal maar niet echt gebeurd. Frustrerend en zonde! Maar helaas heel herkenbaar …

 

De waan van de dag – vijand van ieder plan

Iedereen worstelt met de waan van de dag, die dwingende stroom dagelijkse activiteiten waar je geen controle over hebt. die je hinderen om voldoende tijd te besteden aan belangrijke zaken.

Hoe prachtig ook het plan waarmee je de 2-daagse uitkomt, de waan van de dag staat klaar om dat mooie plan naar de achtergrond te duwen.

 

Elke dag dichterbij

Wat kan jij nu doen dat mooie plan wél te realiseren?

5 praktische tips, Maak het:

  1. Duidelijk
  2. Klein
  3. Compleet
  4. Zichtbaar
  5. Levend

1. Duidelijk

Beperk jezelf. Twee tot drie sprekende ambities is meer dan genoeg. Zo mobiliseer je de kracht van focus. Beschrijf de jaardoelen levendig. Wat zien en beleven klanten en medewerkers als je het doel realiseert?

2. Klein

Haal de horizon naar je toe. Verklein jaardoelen tot kwartaaldoelen. Nodig teams uit die kwartaaldoelen te vertalen naar een teamplan. Nodig elk team uit met elkaar hun plan te vertalen in concrete activiteiten voor de komende weken.

3. Compleet

Een teamplan is meer dan een opsomming van korte termijn teamdoelen. Maak samenwerkingsgedrag onderdeel van de teamplannen. Daag teams uit afspraken te maken over het gedrag dat nodig is voor realisatie van de teamdoelen.

4. Zichtbaar

Maak de bedrijfsdoelen, teamplannen en de voortgang zichtbaar voor iedere medewerker. Help iedere individuele medewerker zijn bijdrage aan het geheel zichtbaar te maken.

5. Levend

Ambities realiseren vraagt om tweerichtingsverkeer. Vertaal de teamplannen elk kwartaal in actieplannen. Bespreek de voortgang wekelijks in de teams. Nodig teamleden uit om met verbeterideeën te komen.

 

Zo kom je van “2 dagen op de hei” naar “elke dag een stap dichterbij”.

Maandelijks nieuws ontvangen?